Dret de la Persona amb discapacitat

Protecció de les persones amb discapacitat

Espanya es va acollir i signar la Convenció Internacional de Nova York el 13 de Desembre de 2006 sobre els drets de les persones amb discapacitat . Els Principis de dita Convenció foren:

→Proclamava que les persones amb discapacitat tenien capacitat jurídica en igualtat de condicions respecte les demés en tots els aspectes de la vida i obligava als Estats Part a adoptar mesures de recolzament.

→Les mesures a l’exercici de la capacitat jurídica havien de respectar els drets, voluntat i les preferències de la persona. Havien de ser proporcionals.

→Les mesures s’havien d’aplicar en el termini més curt possible i havien d’estar subjecte a controls periòdics per part de l’autoritat judicial u organisme competent. Es va crear per tant, la necessitat i obligatorietat dels Estats part del Tractat Internacional d’adaptar i modificar els seus sistemes normatius.

Des del 2006 doncs, estem obligats a crear un nou sistema normatiu basat en el respecte a la voluntat i preferències de la persona amb discapacitat que, com a regla general, ha de ser l’encarregada de prendre les seves pròpies decisions.

Noves normes en vigor

La darrera i recent fase de la Modificació i adaptació dels ordenaments jurídics espanyols i català (competència pròpia a Catalunya sobre Dret Persona) ha estat l’aprovació de les següents normes l’estiu de 2021:

– Ley 8/2021 de 2 de Junio por la que se reforma la legislación civil y processal para el apoyo a las persones con discapacidad en el ejercicio de su capacidad jurídica. Entrada en vigor: 3-09-2021

– Decret Llei 19/2021 de 31 d’Agost pel qual s’adapta el Codi Civil de Caalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat. Entrada en vigor: 1-09-2021 (règim transitori)

Què suposen

Aquestes normes han suposat la derogació dels sistemes d’incapacitació, de modificació judicial de la capacitat i de substitució en la presa de decisions.
L’antic procediment judicial d’incapacitació s’ha substituït per processos sobre provisió de mesures judicials de suport a les persones amb discapacitat.

Desapareixen la tutela, la curatela, la potestat parental prorrogada o rehabilitada.

A partir d’ara a Catalunya, caldrà nombrar a un ASSISTENT via Notarial, o bé serà designat judicial, que doni suport i recolzament a les persones que tinguin una necessitat especial.

Només el Jutge podrà atorgar facultats de representació a l’Assistent, sempre i quan es fonamenti i motivi de forma justificada.

Què recomanem

Per tant, a part de canviar totalment el sistema actualment previst, us recomanem revisar totes les incapacitacions anteriors i les que estan en tràmit:

Revisió de mesures acordades: Disposició transitòria 5º de la Llei 8/2021 en el termini d’un any

D’ofici: En el termini de tres anys

Procediments en tràmit: Adaptats a la nova llei, especialment la Sentència , però mantenint les actuacions dutes a terme.

Si t’interessa tenir més informació sobre l’assumpte o bé vols actualitzar la situació d’algun familiar anteriorment incapacitat, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

La nostra prioritat és mantenir els fills al marge del conflicte.

T'acompanyem en tot el procés

Contacta amb Anna Valdé

Un cop omplert i enviat el formulari de contacte, prepari la seva documentació per tenir totes les dades a mà quan contactem per estudiar el seu cas.

Informem de les seves opcions

Donem una resposta individualitzada a cada cas.

Mediació per resoldre conflictes

La mediació és la principal forma que tenim de resoldre els conflictes. Intentem fins al final una entesa entre totes les parts.

Sol·licita el teu estudi de cas

Els meus clients diuen

Phasellus ultrices ut tortor at porta. Praesent maximus, lacus sed rutrum aliquet, lacus tellus tincidunt nisl, vitae molestie nisi sapien et dolor suspendisse mi est

5/5

© 2023 Anna Valdé i Via - Advocada